Arabské štáty z pohľadu teórií medzinárodných vzťahov - Satková, Monika
Náčrt hlavných smerov výskumu arabských krajín. Vymedzenie arabských krajín v rámci širšie a užšie definovaného regiónu Blízkeho východu. Jednotlivé prístupy teórií medzinárodných vzťahov, ktoré skúmajú arabské krajiny. Arabské krajiny sa v teóriách medzinárodných vzťahov vyskytujú skôr sporadicky. Napriek tomu sa dá spomedzi teoretických diel vyabstrahovať diela, ktoré možno zaradiť do štyroch hlavných prístupov teórií medzinárodných vzťahov. Jedná sa o realizmus a neorealizmus, konštruktivizmus a anglickú školu, zahraničnopolitickú analýzu a historickú sociológiu.