Klastre na Slovensku a v Európskej únii z hľadiska počtu členov, veku klastrov a ich právnej formy - Spišáková, Emília, 1983-
Prvé klastre na Slovensku boli založené v období rokov 2004-2006. Naproti tomu až 48 klastrov v EÚ vzniklo pred rokom 1990. Z hľadiska počtu členov dominujú klastre s počtom do 25. V zahraničí má väčšina klastrov právnu formu neziskovej organizácie, na Slovensku je to záujmové združenie právnických osôb.