Modelové vyhodnotenie štýlu vedenia ľudí na základe osobnosti manažéra v sledovaných podnikoch - Gallo, Peter, ml
Súčasné trhové prostredie prináša nielen pozitívne aspekty, ale aj negatívne aspekty pre podniky, v podobe inteligentnejšej a agresívnejšej konkurencie. Preto je veľmi dôležité udržať a upevniť si postavenie a miesto podniku v trhovom mechanizme. Na základe čoho je potrebné upriamiť svoju pozornosť na správny výber manažérov, keďže práve oni, ich efektívnosť a pružnosť rozhodnutí je pre ďalší vývoj podnikov veľmi dôležitý. Manažéri musia správne nastaviť rozhodovací mechanizmus v podniku a musia zvoliť efektívny štýl vedenia ľudí. Pre výber manažéra je preto dôležitá aj predikcia na základe ich osobných vlastností, povahových čŕt a ich predchádzajúcich skúseností. Podnik neustále potrebuje zvyšovať svoju výkonnosť, aby posilnil svoju konkurenčnú výhodu. Aj z tohto dôvodu je dôležité obsadiť manažérske miesta vhodnými a schopnými ľuďmi, ktorí ponúknu podniku manažérsky nástroj, ktorý dokáže prepojiť podnikovú stratégiu s operatívnymi cieľmi, a pomôže tiež integrovať neustále zlepšovanie činností v podniku.