Vplyv vytvorenia nových pracovných miest vo verejnom sektore na verejné príjmy a výdavky: aplikácia ukazovateľov Fínska na Slovensko - Janečková, Dominika
Zamestnanosť žien vo Fínsku je dlhodobo vyššia rádovo o 15 percent. Medzi hlavné dôvody vysokej zamestnanosti žien vo Fínsku sa uvádza tradícia práce žien už od druhej svetovej vojny, vysoká miera zamestnanosti žien v sociálnych službách a nástroje rodinnej politiky. Z tohto dôvodu sa autorka článku rozhodla aplikovať zamestnanosť žien vo verejnom sektore na slovenské podmienky. Vybrané boli dve oblasti, kde Slovensko vykazuje nedostatok ponuky počas dlhého obdobia a to v predškolskej výchove detí a v zariadeniach pre seniorov. Vďaka aplikácii ukazovateľov Fínska na Slovensko by vzrástla zamestnanosť žien o 0,7 percent.