Systém, ktorý porazil peniaze - Pekárková, Adela
V roku 1929 prepad akcií na americkej burze uvrhol svet do dlhotrvajúcej a hlbokej krízy. Švajčiari však vynašli systém, ktorý bol nielen liekom na krízu, ale k bohatstvu tejto krajiny prispieva dodnes. Niekoľko skúsených podnikateľov vytvorilo výmennú sieť združujúcu malé a stredné podniky. Tie medzi sebou obchodovali a poskytovali si úvery bez pomoci bánk, vlády, reálnej meny a bez úrokov. Ako svoju menu používajú wir, ktorý má hodnotu jedného švajčiarskeho franku. Wir Bank funguje aj v súčasnosti.