Proliferácia zbraní hromadného ničenia z perspektívy realizmu a neorealizmu - Adašková, Daša
Z perspektívy politického realizmu a neorealizmu predstavujú ZHN, najmä nukleárne zbrane, významný nástroj zahraničnej a bezpečnostnej politiky štátu. Zaisťujú totiž najvyššiu záruku bezpečnosti štátu, prostredníctvom nich si štát dokáže zaistiť svoje vitálne národné záujmy, ovplyvniť postavenie v rámci medzinárodných vzťahov a zvýšiť vlastnú prestíž. ZHN tak predstavujú nástroj politiky mocenskej rovnováhy. Z hľadiska medzinárodných politických vzťahov a medzinárodnej bezpečnosti proliferácia ZHN má dvojaký dopad.