Európska služba pre vonkajšiu činnosť a jej trojročné fungovanie - Sulejmani, Dagmar, 1975-
Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) vznikla na základe Lisabonskej zmluvy 12. 2010 na základe čl. 27 odseku 3 Zmluvy o Európskej únii, ktorá vstúpila do platnosti pred tromi rokmi. ESVČ bola vytvorená neštandardne, presunom personálu z Európskej komisie, Sekretariátu Rady a nominovaním diplomatov z členských štátov EÚ.