Politický vývoj Grónska v kontexte jeho možných snáh o získanie nezávislosti - Chuguryan, Simona, 1977-
Snaha Grónska dosiahnuť vyššiu nezávislosť od Dánskeho kráľovstva. Výraznejší záujem obyvateľov Grónska o vyššiu mieru autonómie sa prejavil najmä po objavení nálezísk nerastných surovín na najväčšom ostrove sveta. O vyššiu mieru nezávislosti sa Grónsko snaží napriek dlhoročnej spoločnej histórii a ekonomickej závislosti od Dánskeho kráľovstva. Budúci vývoj statusu Grónska predpokladá viaceré varianty.