K niektorým zdrojom, formám a kontextom univerzalizácie - Márton, Milan
Analýza univerzalizácie vychádzajúcej zo západného myslenia, z jeho chápania ľudskej prirodzenosti. Univerzalizmus vedy a ľudských práv, ktoré sú problematizované kultúrnym relativizmom. Prezentácia niektorých prístupov k možnosti zosúladenia a akceptácie rôznych hodnôt v odlišných kultúrach bez používania mocenského nátlaku.