Sociodemografická a pracovnoprávna analýza potenciálu tvorby pracovných miest v regióne Horná Nitra - Pšenková, Jana
Región Horná Nitra, najmä okresy Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou, predstavujú v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja okresy s najvyššou mierou nezamestnanosti. Analýza stavu demografickej a socioekonomickej štruktúry regiónu. Tvorba pracovných miest s využitím vlastného potenciálu regiónu je úzko spätá s pracovnoprávnou legislatívou. Zákonník práce, v rámci požiadavky flexibility a flexikurity pracovného práva, poskytuje možnosti zamestnania nielen v typických, ale i v atypických pracovných pomeroch. Prichádza tak do úvahy predovšetkým pracovný pomer na dobu určitú, pracovný pomer na kratší pracovný úväzok, delené pracovné miesto, domácka práca alebo telepráca. Na stranu podpory tvorby nových pracovných miest prostredníctvom atypických foriem zamestnávania sa stavia i samotná EÚ s očakávaním riešenia stúpajúcej nezamestnanosti.