Investície do bývania v kontexte determinantov správania sa domácností na trhu s bývaním - Vidová, Jarmila, 1967-
Európska charta o bývaní, prijatá pracovnou skupinou Európskeho parlamentu URBAN-Logement v roku 2006, definuje bývanie na základe európskeho sociálneho modelu ako základné sociálne právo a ako prvok ľudskej dôstojnosti. Právo naň nemôže byť chápané ako zákonné právo na zaistenie obydlia. Právo na bývanie je nenárokovateľné a nevymáhateľné, jeho naplňovanie je výrazom zodpovednosti vlád za životné podmienky obyvateľstva. Deklarovanie bývania ako jedného zo základných ľudských práv vytvára záväzok pre verejné subjekty, aby sa angažovali pri jeho riešení. Sú vrstvy obyvateľstva, ktoré vzhľadom na charakter bytu ako tovaru nie sú schopné si samy obstarať adekvátne bývanie. Zasahovanie štátu do bývania, jeho štruktúrovaná podpora jednotlivým skupinám populácie sa rieši prijatím a uplatňovaním bytovej politiky. Problematika investícií do bývania v kontexte správania sa domácností na trhu s bývaním.