Novelizácia nariadenia Brusel I. - aké zmeny v právnej úprave právomoci prináša? - Vozáryová, Miroslava
Nové nariadenie Brusel I. bis zavádza množstvo významných zmien. V prvom rade je tu zrušenie exequatur, ktoré by podľa Európskej komisie malo priniesť značné úspory a v praxi zrejme uľahčí procesné postupy. Novým prvkom je v úprava konaní pred súdmi tretích štátov a ich roz-hodnutí, ktoré budú môcť brať do úvahy aj súdy EÚ (fakultatívna litispen-dencia, resp. prekážka rei iudicatae podľa čl. 34). Pozoruhodná je aj úprava predbežných opatrení. Ak pôjde o predbežné opatrenie vydané súdom s prá-vomocou vo veci samej, bude takéto rozhodnutie podliehať režimu nariadenia [čl. 2 písm. a) a čl. 42]. Keďže slovenské predbežné opatrenia sa vydávajú ex parte, zaujímavým bodom je povinnosť preukazovať pred výkonom doručenie odporcovi [čl. 42 ods. 2 písm. c)]. Okrem toho nové nariadenie rozširuje možnosť uzatvoriť prorogačnú doložku aj na osoby z tretích štátov a výslovne sa ustanovuje aj oddeliteľnosť prorogačnej klauzuly.