Vzťahy medzi akreditívnej a inkasnej operácie - Hajnišová, Edita
Dokumentárne úhrady sa využívajú najmä medzi obchodnými partnermi, ktorí sa navzájom nepoznajú, prípadne sa nachádzajú v rizikových krajinách. Obaja obchodní partneri v zahraničnom obchode, tak vývozca, ako i dovozca, nesú veľké riziká. Importér je predovšetkým v nebezpečenstve, že napriek vykonanej platbe nedostane tovar, prípadne dostane tovar, ktorý nezodpovedá napr. kvalitou podľa uzavretej zmluvy. Exportér nemá na druhej strane istotu, či mu dodaný tovar importér riadne zaplatí. Nástrojom na zabezpečenie týchto, ale nielen týchto rizík, sa stali dokumentárne platobné techniky, dokumentárne inkaso a dokumentárny akreditív. Výber z týchto dvoch alter-natív je podmienený tým, aké a koho riziká sa majú predovšetkým zabez-pečiť. Používanie dokumentárneho inkasa sa zvyšuje v pokojných z politic-kého a ekonomického hľadiska časoch, kým frekvencia akreditívu rastie v čase krízy a ekonomickej turbulencie. S postupom času sa tiež vyvíjajú no-vé elektronické systémy, ktoré majú ambíciu nahradiť spomínané tradičné akreditívy v listinnej forme.