Teoretické východiská a typológia podvodov v oblasti dane z pridanej hodnoty - Tomková, Zuzana
Daň z pridanej hodnoty je považovaná za daň, pri ktorej by mal štát byť schopný v maximálnej miere zamedziť daňovým únikom. Napriek tejto skutočnosti sú daňové podvody s DPH najčastejšími daňovými podvodmi. Jedným z dôvodov vzniku podvodov s DPH je v podstate jednoduchá konštrukcia dane z pridanej hodnoty, ktorá umožňuje optimalizovať výšku daňovej povinnosti, prípadne realizovať daňový podvod. Daňovou kontrolou bolo odhalených niekoľko druhov podvodov s DPH, ktoré je potrebné poznať za účelom efektívneho boja proti nim.