Miera využitia práce: neparametrický prístup - Nežinský, Eduard, 1972-
V príspevku bolo analyzované využitie výrobného faktoru práca v 29 európskych ekonomikách v roku 2012. Pri použití obmien SBM modelov bolo identifikované nedostatočné využitie výrobného faktoru práca v siedmich z 29 európskych ekonomík. Výsledky poukazujú na rezervy v technickej efektívnosti v 22 zo skúmaných ekonomík. Modely popisovali iba výsledky transformácie technických vstupov na výstup, pri interpretácii takisto treba brať do úvahy, že DEA poskytuje relatívne miery vzhľadom na zvolenú množinu dát. Predstavená miera však môže predstavovať podklad pre tvorbu hospodárskej politiky.