K niektorým aspektom vytvárania spoločných zastupiteľských úradov v kontexte najnovšieho vývoja medzinárodných vzťahov - Mattoš, Boris, 1977-
Analýza nových aspektov kreovania siete zastupiteľských úradov štátu v zahraničí. Štát pri ich zriaďovaní zohľadňuje svoje potreby a možnosti. V súlade s medzinárodným právom môžu dva alebo viaceré štáty poveriť tú istú osobu ako šéfa misie v inom štáte, čím sa vytvoril predpoklad na spoluprácu krajín v oblasti kreovania spoločných zastupiteľských úradov. Aplikácia tohto modelu v súčasnej diplomatickej praxi, a to tak zo strany veľkých, ako aj malých štátov. V snahe o efektívne využívanie rozpočtových prostriedkov existuje predpoklad, že model spoločného zastupiteľského úradu bude čoraz častejšie využívaným spôsobom schematizácie zahraničných orgánov štátu.