Poškodenie zdravia zamestnanca chorobou z povolania - Hricko, Peter
Podľa príslušných ustanovení zákona o sociálnom poistení je zamestnávateľ povinný písomne oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne vznik choroby z povolania, a to najneskôr do troch dní odo dňa, keď sa o tejto chorobe dozvedel. Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že poškodenie zdravia súvisí s doteraz vykonávanou pracovnou činnosťou, by mal byť odoslaný na vyšetrenie na odbornom pracovisku. Uznaniu ochorenia predchádza odborné posúdenie pracovísk z hľadiska pôsobenia nebezpečných faktorov pracovného prostredia na zdravie zamestnanca regionálnym úradom verejného zdravotníctva.