Vybrané aspekty vzájomných vzťahov Afganistanu a stredoázijských republík po roku 2014 - Čech, Ľubomír, 1955-
Výrazné oživenie dynamiky vývoja v Strednej Ázii v priebehu posledného štvrťstoročia ovplyvnilo viaceré geopolitické a geoekonomické faktory v regióne. Významnou súčasťou tejto problematiky sú aj vzťahy postsovietskych republík Strednej Ázie a Afganistanu. Ich vzájomná relácia má svoju genézu a historickú pamäť. Pohľad na niektoré vybrané aspekty vzájomných vzťahov postsovietskych republík Strednej Ázie a Afganistanu po roku 2014. Zložitosti presadenia regionálneho prístupu pri riešení problémov v širšom priestore Strednej Ázie, ktorý bez spomínaných aktérov nie je možný.