Organizovaný zločin v regióne južného Kaukazu - Borošová, Lucia
Z geopolitického hľadiska v kontexte organizovaného zločinu zohrávajú dôležitú úlohu v regióne južného Kaukazu tri nezávislé štáty: Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan. Charakteristické pre túto oblasť je množstvo konfliktov nielen miestneho, ale aj regionálneho charakteru. Vzhľadom k týmto konfliktom, ktoré v oblasti dlhodobo pretrvávajú, sa štáty patriace do regiónu južného Kaukazu zaraďujú medzi chudobné krajiny sveta a to aj napriek tomu, že disponujú prírodnými zdrojmi. Čo sa týka problematiky organizovaného zločinu, organizované skupiny, ktoré pochádzajú z regiónu južného Kaukazu nemajú výrazné charakteristické črty, avšak, na druhej strane je možné tvrdiť, že v porovnaní so slovanskými organizovanými skupinami sa vyznačujú najmä odlišnosťami kultúrneho charakteru, jedná sa najmä o národné a rodové tradície, ktoré do značnej miery ovplyvňujú štruktúru a intenzitu juhokaukazského zločinu.