Possible complex approaches towards evaluating the quality of a destination in the context of tourism management - Ryglová, Kateřina
Index spokojnosti európskych spotrebiteľov (ECSI), model založený na jeho metodológii, a druhý, tzv. 4 - dimenzionálny model, založený na integrovanom prístupe s podporou analýzy hlavných zložiek (atraktívnosť, služby, manažment marketingu, spolupráca a udržateľnosť). Potenciál vidieckeho turizmu.