Odpočet daňovej straty právnickej osoby - Vanková, Lucia
Nová legislatívna úprava v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. účinná od 1. 1. 2014 zavádza nový spôsob uplatňovania odpočtu daňovej straty. Daňovú stratu bude možné odpočítať od základu dane počas najviac štyroch po sebe nasledujúcich zdaňovacích období. Zároveň sa zmenili aj pravidlá, keď sa z odpočtu daňovej straty v ľubovoľnej výške v príslušnom zdaňovacom období prechádza na rovnomernú výšku v každom zdaňovacom období. Táto zmena je jednou z tých zmien v ZDP, ktorá má za úlohu zúžiť možnosti daňovníka optimalizovať daňovú povinnosť.