Význam ľudského kapitálu pre rozvoj samosprávy - Hajšová, Mária
Kvalita ľudského kapitálu je predpokladom rozvoja spoločnosti a predpokladom riadenia samosprávy. Nositeľom ľudského kapitálu je človek. Ľudský kapitál je rozhodujúcim faktorom pri zvyšovaní zamestnanosti, hospodárskej prosperity a spoločenského blahobytu. Inštitúciami, ktoré pôsobia na rozvoj ľudského kapitálu je v prvom rade rodina a štát. Hlavné problémy fungovania samosprávy, problémy vo financovaní kompetencií, originálne a prenesené kompetencie, problémy zabezpečovania plánovania, programového rozpočtovania a úlohu ľudského kapitálu v systéme riadenia obcí.