Vybraté otázky regionálneho školstva v Európe - Dudová, Iveta
Vzdelávanie je dynamickým synergickým procesom, počas ktorého učenie v ranom veku vyvoláva učenie aj v neskoršom období života. Včasné investície do kognitívnych zručností sú vysoko efektívne. Návratnosť vzdelávacích investícií v ranom detstve je najvyššia, pretože uľahčujú neskoršie vzdelávanie. Návratnosť skorej intervencie dosahuje vysokú úroveň najmä v prípade detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré doma nezískajú zručnosti potrebné na prosperovanie v neskorších stupňoch vzdelávania. To ovplyvňuje posudzovanie efektívnosti a rovnosti školských politík, ktoré sú zamerané na podporu ľudského kapitálu.