Slovenský štát nebol žiadny ekonomický zázrak - Kačalka, Ľuboslav
Prívrženci vojnového slovenského štátu radi používajú ekonomické argumenty o blahobyte za vlády klérofašizmu. Pre Slopvensko ako slabo rozvinutú poľnohospodársku krajinu znamenal rozvoj priemyslu významnú vzpruhu, no potravinová sebestačnosť bola slabá. Problémy v zásobovaní sa stupňovali s ťažkosťami Nemecka na frontoch. Z ekonomického pohľadu je dôležitý dôverný protokol o hospodárskej a finančnej spolupráci - ako neverejná časť zmluvy o ochrannom pomere.