Preradenie na inú prácu podľa Zákonníka práce - Gejdošová, Slavomíra
Ustanovenie paragrafu 55 Zákonníka práce upravuje problematiku jednostranného preradenia zamestnanca na inú prácu. Uvedené ustanovenie je konštruované ako výnimka zo zásady zmluvnosti pracovnoprávnych vzťahov. Pracovné podmienky dojednané v pracovnej zmluve sú záväzné tak pre zamestnanca ako pre zamestnávateľa. Žiadna zo strán nemôže druhej strane vnútiť pracovné podmienky, s ktorými táto strana nebude súhlasiť. Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, než boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v prípadoch ustanovených v paragrafe 55 Zákonníka práce.