Satisfied customer as the highest goal for business and the mightiest tool of competitiveness - Končitíková, Gabriela
Zabezpečenie udržateľnej ziskovosti podniku. Sociálne zodpovedné podnikanie T. Baťu. Opis baťovho systému riadenia podniku pred r. 1945. Analýza systémov CSR (Corporate Social Responsibility) a CSV (Creating Shared Value). Možné aplikácie pre dnešné podnikateľské stretégie.