Priestorová polarizácia pracovných príjmov na Slovensku - Želinský, Tomáš
Analýza priestorovej polarizácie pracovných príjmov na Slovensku. Analýza je založená na individuálnych údajov Sociálnej poisťovne o hrubých pracovných príjmoch. Priestorová polarizácia je hodnotená Moranovým koeficientom priestorovej autokorelácie na základe troch ukazovateľov: medián pracovného príjmu, podiel osôb s pracovným príjmom nižším ako 500 eur mesačne a podiel osôb s pracovným príjmom vyšším ako 2000 eur mesačne. Analýza je uskutočnená na úrovni celej SR, na úrovni mestského a vidieckeho pracujúceho obyvateľstva. Zistenia naznačujú, že na Slovensku dochádza k prehlbujúcej sa priestorovej polarizácii pracovných príjmov, a to z pohľadu všetkých použitých ukazovateľov.