Anwar As-Sādāt a príčiny vedúce k vojne v októbri 1973 - Sorby, Karol R.
Anwar as-Sādāt spustil kontrarevolúciu, ktorou zásadne odstránil z Egypta nāṣirizmus; vnútropoliticky tak, že socializmus nahradil nedobre riadeným kapitalizmom a v zahraničnej politike výmenou panarabských spojenectiev svojho predchodcu, spojenectvami s konzervatívnymi a „umiernenými“ arabskými režimami. Sprievodná nová orientácia egyptskej zahraničnej politiky znamenala ukončenie privilegovaných vzťahov so Sovietskym zväzom a ponúknutie Egypta ako kandidáta na členstvo v americkom tábore.