Škóti zostávajú - Lehuta, Michal
Referendum v Škótsku rozhodlo o zotrvaní hraníc Británie vo forme, ktorú majú od dekolonizácie po 2. svetovej vojne. Pre ekonomickú situáciu na Britských ostrovoch, ale aj v celej Európe, je škótske rozhodnutie veľkou úľavou. Hospodársku samostatnosť Škótska videli bledo aj ekonómovia. Pravda je, že Škótsko z únie s Anglickom, Walesom a Severným Írskom pomerne výrazne profituje. Neúspešné škótske referendum nepotešilo iné separatistické hnutia v Európskej únii, napr. Kataláncov v Španielsku či Flámov v Belgicku. Prehľad referend o nezávislosti - od Kosova po Škótsko (1991-2014).