Vznik, účtovanie a oceňovanie pohľadávok – vybrané problémy - Gášpárová, Eva
Pohľadávka je právo, ktoré vzniká jednému účastníkovi právneho vzťahu – veriteľovi, požadovať určité plnenie od druhého účastníka – dlžníka, a to z určitého právneho dôvodu. Veriteľom je ten, kto je oprávnený niečo požadovať. Toto oprávnenie sa nazýva pohľadávka. Dlžníkom je ten, kto je povinný niečo plniť. Táto povinnosť sa nazýva dlhom alebo záväzkom. Vzťah medzi veriteľom a dlžníkom upravuje záväzkové právo, a to v Občianskom zákonníku a v Obchodnom zákonníku. Ilustračné príklady.