Vplyv ropných šokov na ekonomiku krajín OECD v rokoch 2007 až 2009 - Janyík, Ladislav
Popis vlastného výskumu, ktorý bol zameraný na vplyv ropných šokov na vybrané krajiny OECD. Podnet na výskum vychádza so štúdie J. D. Hamiltona z roku 2009 s názvom „Causes and consequences of Oil Shock of 2007-08“, v ktorej J. D. Hamilton skúmal podobnosti a rozdiely v náraste cien ropy v rokoch 2007-08. Hamilton dospel k záveru, že hoci príčiny ropných šokov boli rôzne, ich ekonomické dôsledky boli podobné. Ropné šoky tiež významným dopad spôsobili na spotrebu, najmä na oblasť nákupu domácich automobilov. Vplyv ropných šokov na vybrané krajiny OECD bol obdobný. Intenzita poklesu HDP Francúzka, Nemecka a Talianska na rozdiel od poklesu HDP v USA však bola menšia.