Transnational corporation and global macroeconomic development - Skopalová, Dita
Vytváranie transnacionálnych spoločností je kľúčovým fenoménom podnikania začiatku 21. storočia. Transnacionálne spoločnosti ovplyvňujú spoločnosť vo všetkých oblastiach. Výskum bol uskutočnený v rokoch 2008-2011. Boli použité metódy matematickej a štatistickej analýzy a metóda Delphi. Výskum ukázal, že transnacionálne spoločnosti sú špecifickým fenoménom podnikov. Sú zviazané sieťami a linkami. Tieto siete by mali byť veľmi blízke, ale mali by byť nezávislé od materskej spoločnosti. Je neuveriteľne ťažké mapovať geografiu TNC, ale je známe, že pre umiestnenie TNC je veľmi dôležitá situácia na lokálnom trhu hostiteľskej krajiny, jeho rast, počet potenciálnych dodávateľov a prístup k medzinárodným regionálnym trhom. Česko je zrelou hostiteľskou krajinou otvorenou pre priame zahraničné investície.