Základné prístupy a predpoklady tvorby analýzy ekonomickej základne územia - Adamkovičová, Beáta
Proces plánovania zmien a stanovenia rozvojových cieľov je založený na objektívnom posúdení existujúcej situácie v území. Dôležitou súčasťou analýz, ktoré sú obsiahnuté v rozvojových dokumentoch, by mala byť aj analýza ekonomickej základne územia. Základným predpokladom skúmania ekonomickej základne územia ako aj skúmania jednotlivých metód a nástrojov jej analýzy je vymedzenie jej pojmu a následne jej formovaniu. Možnosti spracovania teoretických poznatkov o ekonomickej základni územia, formovanie ekonomickej základne územia, predpoklady pre tvorbu analýzy ekonomickej základne územia, a priblíženie vybraných kvantitatívnych metód regionálnych analýz – lokalizačnej analýzy a analýzy štrukturálnych zmien, prostredníctvom ktorých je možné analyzovať ekonomickú základňu územia.