Analýza zahraničného obchodu malých ostrovných štátov Oceánie - Grančay, Martin, 1984-2024
Vývoj zahraničného obchodu malých ostrovných štátov a území Oceánie od roku 1995 dodnes. Rast hodnoty zahraničného obchodu týchto štátov v uplynulých 17 rokoch bol výrazne pomalší ako rast svetového obchodu. To znamená, že ich význam v globálnej ekonomike postupne klesá. Malé ostrovné štáty Oceánie sú takmer všetky do veľkej miery závislé na importoch ropy. Vnútroregionálny obchod Oceánie je s výnimkou kľúčovej roly Fidži pre viaceré štáty minimálny. Obchod medzi Slovenskou republikou a štátmi a územiami Oceánie, kde najvýznamnejšie sú exporty SR do Francúzskej Polynézie.