Ekonomické teórie migrácie - Grešš, Martin, 1978-
V rámci ekonomickej teórie sú dvoma hlavnými myšlienkovými prúdmi, týkajúcimi sa medzinárodnej migrácie pracovnej sily, predovšetkým neoklasická makroekonomická teória a neoklasická mikroekonomická teória, ktoré vznikli v priebehu druhej polovice 20. storočia. Cieľom príspevku je analýza hlavných modelov oboch teoretických prúdov, pričom autor analyzuje Lewisov a Harrisov-Todarov model v rámci makroekonomickej teórie a Sjaastadov a Todarov model v rámci mikroekonomickej teórie.