Romové, Československo a transnacionalismus - Budilová, Lenka. J.
Rozdelením Československa bola zavedená nová hranica, ktorá však nemala žiadne silné účinky, a to buď na migračné pohyby medzi novovzniknutými štátmi, alebo na vnímanie identity niektorých rómskych skupín v týchto krajinách. Vzájomnej vzťahy medzi rôznymi vrstvami identít a do akej miery sú tieto vzťahy ovplyvnené súčasnými procesmi európskej integrácie.