Nórsko ako smart power a jeho pôsobenie a vplyv vo svete - Dzurňáková, Jana
Koncept „smartpower“, ako špecifický spôsob vedenia zahraničnej politiky a realizácie medzinárodných vzťahov, predstavuje základnú charakteristiku medzinárodnej politiky v 21. storočí. Ide o širokospektrálnu teóriu, ktorú je možné hodnotiť z viacerých uhlov pohľadu. Prezentácia existencie úplne novej úrovne „smartpower“, akú pozná jej klasický koncept na príklade Nórska. Nový rozmer pôvodnej teórie „smartpower“ upriamuje pozornosť na neobyčajne šikovné smart využitie všetkých dostupných soft možností, ktoré má krajina prirodzene k dispozícii, aj keď sa na prvý pohľad nejavia byť nijako osobitne prínosné či výnimočné.