Štruktúra ekonomiky Západného Slovenska po vstupe do EÚ - Kónyová, Veronika
Priestorové zmeny v štruktúre ekonomiky Západného Slovenska (ZS) po vstupe do Európskej Únie, vývoj jej špecializácie, koncentrácie odvetví a skúmanie faktorov, ktoré koncentráciu ovplyvnili. V sledovanom období bola ekonomika Západného Slovenska najšpecializovanejšiou, kým ekonomika Bratislavského regiónu bola najdiverzifikovanejšou v SR. Ekonomickú základňu ZS tvorili Poľnohospodárstvo a Priemysel, po vstupe do EÚ aj stavebníctvo. Postavenie poľnohospodárstva v ekonomike ZS na základe podielu zamestnaných v odvetví klesá, ale v rámci SR malo toto odvetvie v ekonomike ZS najvyššiu koncentráciu. Štatisticky významný bol trend poklesu koncentrácie odvetví v tomto regióne. Najvýznamnejším faktorom poklesu bola ekonómia z rozsahu.