Hrozí Slovensku deflácia - Obtulovič, Peter
Výpočet prognózy očakávaného vývoja inflácie na Slovensku pre najbližšie obdobie (12 mesiacov) s podporou vhodného štatistického inštrumentária. Prognóza priemernej ročnej miery inflácie na Slovensku (vyjadrená prírastkom priemerného harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov HICP – MV12R) nepotvrdila pokles tohto ukazovateľa do záporných hodnôt. Medziročná miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HCIP – MANR) dosiahne záporné hodnoty - defláciu na základe vypočítanej prognózy pre Slovensko okrem februára (potvrdená SŠÚ) aj v horizonte od marca 2014 (-0,11 %) až do septembra 2014 (-0,05 %).