Sociálne médiá – prostriedok na vytvorenie obojstrannej komunikácie so zákazníkmi - Potisková, Ingrid
Ciele budovania dlhodobých vzťahov a starostlivosť o zákazníkov. Faktory, ktoré podmieňujú úspech internetového obchodu. Investície do marketingu, webu a služieb pre zákazníkov. Analýza sociálnych médií a sociálnych sietí.