Výskum inšpirácie nasledovníkov lídrom v slovenských podnikoch - Ljudvigová, Ivana
Príspevok sa zameriava na výskum inšpirácie nasledovníkov zo strany lídra ako jednej zo základných vodcovských aktivít realizovaných v každom podniku. Bolo zistené, že skúmaní vodcovia inšpirujú svojich podriadených často a pripisujú inšpirácii značný význam. Inšpirovať je potrebné najmä pri uskutočňovaní zmien a v krízových situáciách. Pri inšpirovaní zohrávajú dôležitú úlohu tieto nástroje a aktivity: vysvetľovanie, podpora pozitívneho myslenia u zamestnancov, osobný príklad lídra, skúsenosti lídra z minulosti s daným problémom, stanovenie jasných a reálnych cieľov, rozhovor lídra so zamestnancom, vystúpenie lídra na poradách a prezentáciách, delegovanie právomocí na zamestnancov.