Komplexné hodnotenie bánk - Hintoš, Peter
Pred prevzatím zodpovednosti v oblasti obozretného dohľadu1 vykonala Európska centrálna banka spolu s národnými orgánmi dohľadu komplexné hodnotenie bánk. Jeho úlohou bolo preveriť kvalitu aktív a kapitálovú vybavenosť hodnotených bánk. Cieľom tohto hodnotenia bolo posilniť bankové súvahy zavedením nápravných opatrení na odstránenie zistených nedostatkov, zvýšiť transparentnosť zlepšením kvality dostupných informácií o stave bánk a prehĺbiť dôveru ubezpečením všetkých zainteresovaných strán o tom, že po zavedení všetkých stanovených nápravných opatrení budú banky disponovať dostatočným kapitálom. Komplexné hodnotenie bánk súčasne predstavuje jeden zo základných krokov, ktoré ECB vykonala v rámci procesu prípravy jednotného mechanizmu dohľadu.