Intersections of pragmalinguistics and rhetoric - Breveníková, Daniela
Chápanie základného pojmu pragmalingvistika a jej miesta v jazykovede. Pragmalingvistika sa charakterizuje ako lingvistická disciplína založená na antropocentrickom princípe. Problematiku súvisiacu s používaním jazyka možno študovať v rámci štylistiky, pragmalingvistiky a rétoriky. Stratégie zdvorilosti vo vyjadrovaní a jazykové prostriedky, ktoré používajú hovoriaci, ak sa chcú vyhnúť priamej odpovedi, aby chránili seba alebo recipienta, ktorému by priamosťou mohli spôsobiť stratu tváre.