Vertikálna špecializácia slovenského exportu - Habrman, Michal
Postavenie slovenskej ekonomiky v globálnych hodnotových reťazcoch. Implikácie plynúce z vertikálnej špecializácie do tvorby pridanej hodnoty a zamestnanosti. Zvláštna pozornosť je venovaná trom najvýznamnejším exportným odvetviam – dopravným prostriedkom, elektrickým a optickým zariadeniam a výrobe kovov a kovových výrobkov. Pri analýze bol využitýl multiregionálny input-output model a údaje zo Svetovej input-output databázy (WIOD), pokrývajúce obdobie 1995 – 2009. Výsledky ukazujú, že slovenská ekonomika má jednu z najvyšších mier vertikálnej špecializácie vo svete. A to predovšetkým v prípade exportu dopravných prostriedkov, dôsledkom čoho je prekvapujúco nižší význam tohto odvetvia z pohľadu tvorby pridanej hodnoty a zamestnanosti pre slovenskú ekonomiku v sledovanom období ako v prípade elektrických a optických zariadení a kovov a kovových výrobkov.