Výber systému CRM - Černý, Matej, 1982-
Oblasť vzťahu medzi organizáciou a jej zákazníkmi je pre každú firmu kľúčová. Konkurencia na každom trhu sa zvyšuje, niekedy už nie je priestor ani na znižovanie nákladov, a tak sa začína vojna o zákazníka, a to nielen v oblasti akvizície, ale aj v oblasti budovania dlhodobých vzťahov.