Kvalita v sociálnych službách - Kožárová, Mária
Komplexné zabezpečenie kvality predpokladá poskytovanie sociálnych služieb, ktoré uspokoja požiadavky a očakávania svojich klientov. Kvalita v poskytovaní sociálnych služieb je determinovaná viacerými faktormi objektívneho a subjektívneho charakteru, teda pre človeka odkázaného na sociálnu pomoc je veľmi dôležitý prístup poskytovateľa služby a taktiež kvalita poskytovanej služby. Prezentácia nevyhnutnosti zavádzania nových a moderných prístupov v tejto oblasti. Úlohou organizácie, ktorá poskytuje sociálne služby je vykonávanie veľkého množstva špecifických a často náročných činností, ktoré si zároveň vyžadujú individuálny prístup. Celý rad týchto činností predstavuje súbor procesov, ktoré ovplyvňujú spokojnosť resp. nespokojnosť klientov, zamestnancov a ostatných zainteresovaných strán. Jedným z možností, ako dosiahnuť, udržať a zabezpečiť kontinuálne zvyšovanie kvality poskytovaných služieb je aplikácia procesného prístupu, ktorý je v súčasnosti doménou nielen firemného či podnikateľského sektora, ale čoraz intenzívnejšie sa presadzuje aj pri riadení organizácií ako sú nemocnice, vzdelávacie, výskumné či iné inštitúcie.