Analýza výkazu ziskov a strát - Tučníková, Daniela
Výkaz ziskov a strát ako parciálny výkaz účtovnej závierky informuje o úspešnosti činnosti podniku, nakoľko poskytuje informácie o priebehu a výsledku jeho transformačného procesu. Týmto výsledkom je výsledok hospodárenia (zisk, strata). Výkaz ziskov a strát poskytuje informácie nielen o jeho objeme a o jeho štruktúre, t.j. o jeho parciálnych zložkách - výsledku hospodárenia z hospodárskej, finančnej a mimoriadnej činnosti, ale i o objeme a štruktúre nákladov a výnosov, pri ktorých bol tento výsledok vytvorený.