Očakávaný makroekonomický vývoj SR
Tempo rastu ekonomiky na Slovensku zostalo aj v 3. štvrťroku na pomerne vysokej úrovni 0,6 % medzištvrťročne. Zdrojom rastu bol opäť domáci, najmä investičný dopyt a čiastočne aj konečná spotreba. Exportná výkonnosť opätovne poklesla. V roku 2015 sa očakáva pokračovanie rastu domáceho dopytu a mierne oživenie exportu. Rast ekonomiky by mal dosiahnuť 2,9 %. Nízke ceny ropy by mali podporiť rast ekonomík našich obchodných partnerov, čo by sa malo priaznivo prejaviť v raste exportnej výkonnosti v strednodobom horizonte. Tým by mal byť rast ekonomiky v strednodobom horizonte vyváženejší. V roku 2016 by sa tak malo tempo rastu zrýchliť na 3,6 %. Priaznivý vývoj by mal byť sprevádzaný tvorbou nových pracovných miest a postupným poklesom miery nezamestnanosti. Nízkoinflačné, resp. neinflačné prostredie by malo pretrvávať celý tento rok. Postupný rast cien sa očakáva spolu s výraznejším oživením ekonomiky až koncom horizontu predikcie.