Nerastné suroviny a ekonomický rast v subsaharskej Afrike - Hlavová, Natália, 1991-
Vplyv percentuálneho podielu nerastných surovín na exporte na ekonomický rast ekonomík subsaharskej Afriky. Doterajšie štúdie poukazujú na negatívne pôsobenie nerastných surovín a ich paradoxný vplyv na ekonomický rast. Identifikácia faktorov obmedzujúcich rast ekonomiky a rozvoj je špeciálne dôležitá v subsaharskej Afrike, ktorá je najchudobnejšou časťou sveta. Pomocou analýzy vplyvu rôznych faktorov na rast a rozvoj týchto krajín je možné efektívnejšie smerovať rozvojové stratégie ich ekonomík. Vykonaná analýza nepreukázala vzťah medzi podielom zdrojov na exporte a ekonomickým rastom v štátoch závislých od exportu nerastných surovín. Len veľmi slabý vplyv bol preukázaný v ostatných ekonomikách.