Ruská federácia a jej reflexia afganskej otázky po roku 2014 - Čech, Ľubomír, 1955-
Radikálne zníženie americkej vojenskej prítomnosti a zníženie preferencie silového riešenia afganskej problematiky spôsobilo staronové súťaženie o vplyv v regióne Strednej Ázie. Vtiahlo do riešenia afganskej otázky aj iné štáty a mocnosti, predovšetkým Rusko a Čínu a rovnako aj krajiny, ktoré sa nachádzajú v blízkom susedstve s Afganistanom - Pakistan, Irán, Indiu, krajiny postsovietskej Strednej Ázie a Perzského zálivu. Príspevok má ambíciu posúdiť vyššie uvedené skutočnosti z pohľadu Ruskej federácie v strednodobej časovej perspektíve, reflektujúc ruské (sovietske) skúsenosti s Afganistanom, jeho súčasné záujmy v krajine a zhoršujúce sa vzťahy Ruska a Západu po udalostiach na Ukrajine v roku 2014.